Nowoczesna architektura : Centrum dla odwiedzających w Niederwalddankmals / René van Zuuk Architekten

Dzięki uprzejmości René van Zuuk Architekten René van Zuuk Architekten podzielił się z nami swoją propozycją konkursu na zaprojektowanie centrum dla odwiedzających w Niederwalddankmals w Niemczech.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Dolina Środkowego Renu charakteryzuje się historycznymi miastami, zamkami, winnicami i Renu, który wije się między pofalowanym krajobrazem.
Działając jako wejście do doliny Renu, Osteinische Park ma ponad 1,8 miliona turystów przybywających autobusem, samochodem lub kolejką linową.
Dzięki uprzejmości René van Zuuk Architekten gości witają widoki na rozległe tereny wiejskie, w których znajduje się Ren.
Istnieje dziwne połączenie historycznych budynków i turystycznych ammenities.
Niestety, historyczne budynki, zwłaszcza Niederwalddenkmal, są wizualnie zdominowane przez kawiarnię i ammenities.
Kawiarnia niszczy krajobraz z jego kanciastym rodzajem budowli i obcymi materiałami, co odbija się na niederwalddenkmaliach i pobliskich Monopteros.
Znaki, które obecnie zaśmiecają krajobraz ilustrują złożoność rozproszonego układu ammenities, przez umieszczenie ich wszystkich w jednym skromnym budynku, znaki mogą być wycofane.
Istniejące kamienne ściany oporowe wtapiają się bezproblemowo w otoczenie; to na tym założeniu powstaje koncepcja wniosku.
Ten rodzaj kamienia jest szeroko stosowany w okolicy, przy drogach granicznych, na podstawie dużego pomnika i wybitnego materiału używanego w hali rycerskiej.
Wykorzystanie tego kamienia jako materiału bazowego daje propozycję szerszego kontekstu miejskiego.
Istniejące budynki pokazują, że stosowanie zróżnicowanej palety materiałów nie pasuje do krajobrazu.
Dzięki uprzejmości René van Zuuk Architekten Celem projektu było utkanie nowego centrum dla zwiedzających w cichym krajobrazie bez większego wyrazu architektonicznego, unikając w ten sposób konkurowania z Monopteros.
Stworzenie kształtu sześcianu jest zatem niekorzystne, a więc projekt znajduje się na jednym piętrze częściowo ukrytym pod ziemią i przedłużającym istniejącą kamienną ścianę.
Poziome okna i zakrzywione ściany prowadzą do głównego wejścia, oznaczonego na środku największej zatoki.
Sklep z upominkami i informacje znajdują się po lewej stronie, a kawiarnia po prawej stronie.
W tylnej części budynku znajdują się toalety, które dzielą sklep i stołówkę, można wejść po obu stronach lub działać niezależnie za pośrednictwem głównego wejścia.
Istniejąca kawiarnia zostaje zastąpiona tarasem, z którego roztaczają się spektakularne widoki na Ren.
Dzięki uprzejmości René van Zuuk Architekten
[patrz też: maszyny pakujące, domki drewniane producent, Dmuchawy bocznokanałowe ]

Powiązane tematy z artykułem: Dmuchawy bocznokanałowe domki drewniane producent maszyny pakujące