Budownictwo wczoraj i dzis : No.8 Wire Residential Residence / Jonathan Gibb

Przekrój nr 8 Drut jest papierową architekturą eksploratywną analizy domu, w stosunku do krajobrazu centralnego Otago.
Jak deklaruje tytuł, estetyka jest śmiałym podjazdem formy zbudowanej w rozmowie z otoczeniem.
Historyczne użycie drutu nr 8 weszło do kulturowego leksykonu wielu krajów, zwłaszcza nowozelandzkiego pojęcia zaradności i kreatywności; najlepiej opisać pomysłowość i zdolności adaptacyjne Nowej Zelandczyka.
Zaprojektowany przez Jonathana Gibiga, koncepcja nr 8 Wire i związane z nim ideały zdolności adaptacyjnych zostały użyte, aby podkreślić nacisk na zestawienie domu w przestrzeni krajobrazu.
Intymność i koncepcja tego, co stanowi dom, została po prostu przedstawiona za pomocą szczytowego końca, używanego jako urządzenie indoktrynujące do wyrażenia istoty estetyki przedmieścia, figury i znaku.
co może stanowić dom.
Abstrahując i przekształcając się w samowystarczalny byt, odwołując się do siebie poprzez odbicie, przesunięcie i ponowne wyrażanie się jako dydaktyczna ekspresja przestrzeni.
Opierając się na planach i przekrojach o długości 1,2 m, projekt opiera się na powtarzających się elementach zgromadzonych jako zestaw części.
Ogólny zadaszenie składa się z 3 rodzajów przestrzeni; przezroczysty, solidny i nieważny.
Górna część jest przezroczysta, zawiera żywe posiłki i kuchnię; publicznie wyrażone i otwarte na otoczenie.
Następna objętość jest stała, zawiera pościel i ablucje; sprywatyzowany dla osób w domu.
Zewnętrzne pokłady są tworzone z przesunięciem objętości w kierunku wzdłużnym z głównym pokładem utworzonym z wspornikową i podtrzymywaną drutem konstrukcją do użytku z pomieszczeń mieszkalnych.
Zespół jest umieszczony na powtarzających się pilastrach, oddzielających całość od równiny ziemskiej, która służy również do ekstradycji budynku z jego ziemskiego fundamentu.
Ogólna kombinacja tych przestrzeni jest następnie owinięta drutem nr 8, tworząc lśniącą sieć ciągłych nici łączących wszystko jako jedną całość.
.
Jonathan Gibb Projekt umieszcza się na granicy brzegów złuszczającego się i płynącego złotego pola pszenicy, z bezpośrednim miejscem pod podniesionym budynkiem obniżonym do tej samej wysokości co droga graniczna, wcinając się w krajobraz.
W celu podtrzymania tej ingerencji (zachowując grunt) odlewane betonowe bocznice, odlewane są na miejscu.
Te leją lejek i wstawiają dom w krajobraz.
Koniec lejka pozwala na wpłynięcie do opuszczonej ziemi, teraz oswojonej jako trawnik.
Życie na drugim piętrze Zrównoważony budynek produkuje własną energię elektryczną poprzez podwójnie oszklone ultra-białe fotowoltaiczne szkło słoneczne umieszczone na dachu i ścianach bocznych, z prędkością transmisji światła 91,5%.
Woda deszczowa zbierana jest z dachu i magazynowana w pojedynczych zbiornikach w ścianach.
Ścieki odprowadzane są przez centralną konstrukcję spiralnych schodów do podziemnego zbiornika kompostowania z odpływami polowymi do trawnika i żwirowym podjazdem.
Szarą wodę ponownie wykorzystuje się w procesie liniowym oczyszczania UV dla wody pitnej.
Dom nr 8 może być samodzielny, ale jest informowany przez wielu.
– Nie ja, jakieś dziecko, urodzone w cudownym roku, Czy nauczysz się tego, jak stać tutaj prosto.
Curnow, Allan: Szkielet Wielkiej Moi, w Muzeum Canterbury, Christchurch, ok.
1943 r.
Tunel i separator Architekt: Jonathan Gibb Renderings: Dzięki uprzejmości Jonathan Gibb
[przypisy: schody strychowe wymiary, rury pcv do wody, deklaracja właściwości użytkowych wzór ]

Powiązane tematy z artykułem: deklaracja właściwości użytkowych wzór rury pcv do wody schody strychowe wymiary